Preview: De GP van Turkije

Aanstaande zondag wordt op het circuit Istanbul Park de grote prijs van Turkije verreden. Het is de vierde keer dat het circus het circuit getekend door Herman Tilke aandoet. De heren coureurs zullen het 5,338 kilometer lange circuit 58 keer rond moeten. Het circuit loopt tegen de klok in en heeft als grote uitdaging ‘Turn 8’ een lange linkse doordraaier van maarliefst 4 apexpunten.

Het is de 1e race zonder het team van Super Aguri dat zich vandaag terugtrok uit de Formule 1. Ook is het de 257e race van Rubens Barrichello. Daarmee is hij recordhouder van de meeste GP starts ooit. Dat record was met 256 races in handen van Ricardo Patrese.

Turkije was in 2005 voor het eerst gastheer van de grand prix. Bij de start was het Fernando Alonso die Kimi Raikkonen, toen nog rijdend voor Mclaren, verschalkte. Alonso lachte echter niet lang want aan het einde van het rechte stuk achterop het circuit steekt de Fin zijn Mclaren alweer binnendoor bij de Spanjaard. Een ander memorabel moment van de race is de inhaalactie van Mark Webber in de Williams bij Michael Schumacher. Schumacher laat Webber te weinig ruimte en de duitser spint in de 1 na laatste bocht van het circuit. Op het eind van de race zien we dan Juan Pablo Montoya in de Mclaren van de baan spinnen. Bij het lappen van Tiago Monteiro in de Jordan kan die Montoya niet meer ontwijken en beiden schieten van de baan maar kunnen hun weg vervolgen. Montoya verliest echter wel een plek aan Alonso. De race wordt gewonnen door Raikkonen gevolgd door Alonso en Montoya.

In 2006 is de Formule 1 wereld nog op adem aan het komen na een spectaculaire race in Hongarije die gewonnen werd door Jenson Button. Een week later is het Felipe Massa die zijn 1e pole position pakt met naast hem op de 1e startrij Michael Schumacher. Bij de start weten beide heren maar net de kop te behouden wat ten koste gaat van Giancarlo Fisichella die zo hard moet remmen om Alonso te ontwijken dat hij achterstevoren gaat. Als er dan na een tiental ronden een Safety Car komt moeten Massa en Schumacher tegelijk naar binnen om zo min mogelijk tijdverlies te lijden wat resulteert in een kleine ramp voor Schumacher want hij komt achter Alonso terecht. Na een fel gevecht met de spanjaard moet Schmacher zijn meerdere erkennen in Alonso die 2e wordt achter Felipe Massa die zijn 1e race wint.

In 2007 is het weer Felipe Massa die de sterkste is op Istanbul. Teamgenoot Kimi Raikkonen volgt hem in zijn kielzog en een klein drama speelt zich af bij Mclaren. Lewis Hamilton kampt met een probleem aan zijn rechtervoorband die aan flarden scheurt. Hamilton wordt 5e en Ferrari dicht het gat naar Mclaren in de strijd op de titel.

Ferrari heeft ook in 2008 weer de beste papieren voor de race volgens de kenners. Norbert Haug van Mercedes verklaarde al dat Ferrari sterk zal zijn. Mclaren lijkt na een kleine dip terug te zijn. Hamilton werd 3e vorige race en Kovalainen crashte in leidende positie uit de race. Ook BMW mag niet uitgevlakt worden en lijkt de strijd met Mclaren aan te kunnen gaan. Grote vraag gaat ook zijn waar Renault staat. Alonso trainde in Barcelona nog een strakke 2e tijd maar moest in de race opgeven. Één ding is zeker voor de race van zondag. Hij zal verreden worden zonder Super Aguri met slechts 20 wagens aan de start. De enige die daar een klein beetje van profiteert is Mclaren. De heren uit Woking staan in de pits weer een aantal garages naar voren.

De race start zondag om 14.00 uur.

Loading