Turkse Grand-Prix met een vleugje België?

[photo1]Volgend jaar zal er wederom een nieuwe Grote Prijs op de kalender staan. Op 31 juli 2005 zal voor het eerst in de geschiedenis een Formule 1 race worden verreden in Turkije. De voorzitter van de Turkse Auto- en Motorsportfederatie beschrijft het circuit als een mix tussen Brazilië, Hongarije en België.

“We zitten ergens tussen Brazilië, Hongarije en België in. Ik bedoel, als je die circuits bekijkt, heb je een beeld van ons circuit. Als je naar België geweest bent, wordt de Grand Prix van Turkije je favoriet, want het wordt een meer geavanceerde versie van België”, aldus Mumtaz Tahincioglu, voorzitter van de Turkse Auto- en Motorsportfederatie (TOMSFED) in een interview met de Engelse website Pitpass.com.

[photo2]“Dit wordt een van de meest unieke circuits van de wereld”, zegt hij. “Dat was één van de eisen van Bernie Ecclestone. Ik herinner me dat hij enkele jaren geleden al zei: ‘we willen geen circuit op een vlak terrein, er moeten enkele heuvels en dalen in zitten, wat je ook doet, kies een gebied waar je een circuit kan bouwen waar goed kan worden ingehaald en waar de coureurs plezier aan beleven’.” Hij wilde per se een heuvelachtig circuit, want dat levert mooie televisiebeelden op.

“Toen Mark Webber hier kwam kijken, was hij onmiddellijk enthousiast over de heuvels en de ‘valleien’, samen met enkele rechte stukken. We schatten dat de topsnelheid in de buurt van de 326 km/uur zal liggen, en de langzaamste delen zullen uitkomen op 96 kilometer/uur. Zo is er gelegenheid om in te halen. Dat hebben we gezien in de lay-out en in de simulaties.”

Nancy Breebaart
F1News.nl