Prima debuut Robert Doornbos op Duitse bodem

[photo1]Op het circuit van Hockenheim, heeft Robert Doornbos vandaag een succesvolle vuurdoop gekend van zijn Formule 1 ‘debuut’ als wedstrijdrijder. Ondanks dat Doornbos gedurende de twee oefensessies op het 4.574 kilometer lange circuit voorafgaande aan de Grote Prijs Mobil 1 van Duitsland pas zijn eerste kilometers maakte voor het Minardi F1-team, legde Doornbos foutloos totaal 45 ronden af. Met een snelste rondetijd van 1:17.978 gaf de Rotterdamse coureur direct op indrukwekkende wijze zijn visitekaartje af bij zijn debuut!

Nadat Patrick Friesacher zijn financiële verplichtingen jegens het team niet tijdig kon nakomen, kwam alles in stroomversnelling voor Doornbos, waarbij de voormalig testcoureur van Jordan Grand Prix vanaf dit weekend werd gepromoveerd tot racecoureur van de Italiaans/Engelse renstal van Paul Stoddart. Hoewel Doornbos pas vandaag zijn eerste meters ooit reed in de Minardi Cosworth, presteerde de in het Italiaanse Viareggio woonachtige coureur de gehele dag als een ervaren professional. Niet alleen maakte de debutant zich steeds meer de wagen en haar techniek eigen, ook verhoogde Doornbos continue zijn snelheid op het bewolkte circuit (buitentemperatuur 22ºC, asfalttemperatuur 30ºC) dat dit weekend gastheer is voor alweer de twaalfde ronde om het Formule 1 wereldkampioenschap.

Net als alle andere rijders, concentreert Doornbos zich in de eerste vrije training tussen 11:00 en 12:00 uur aanvankelijk op het verkennen van het circuit. Na een installatieronde rijdt Doornbos totaal drie runs van ongeveer zes rondjes. Naarmate de sessie vordert worden de rondetijden steeds sneller. Aan het einde van de één uur durende sessie legt Doornbos totaal 17 ronden af en zet een snelste tijd neer van 1:20.108 (P22).

Met een druk programma voor de boeg, start de rijder met startnummer 20 om 14:00 uur de tweede sessie met drie runs van ieder zes ronden om bruikbare informatie over de PS05 aan de engineers te leveren. Doornbos, die aanstaande zondag voor de eerste keer aan de start zal staan van de Grand Prix over 67 ronden, oefent bij het in- en uitrijden van de pitstraat diverse pitstops en proefstarts en legt alvast veel rubber op het asfalt. Daarna rijdt de 2004 FIA International F3000 ‘Rookie of the Year’ nog een laatste lange run en realiseert zijn snelste tijd van 1:17.978. Samen met zijn Nederlandse teamgenoot Christijan Albers (1:17.830) zijn zij uiteindelijk sneller dat de Jordan Toyota’s van Tiago Monteiro en Nicolas Kiesa.

Na afloop van de twee één uur durende trainingen reageerde de 23-jarige Doornbos bijzonder verheugd op zijn debuut bij het Formule 1-team van Minardi. Robert: “Ik hield me vandaag vooral bezig met de set-up van de wagen. Het grootste verschil tussen de Jordan en Minardi zijn de remmen, waarbij de Minardi bovendien lichter aanvoelt. Doordat ik de Italiaanse taal machtig ben, heb ik gelijk een uitstekende band opgebouwd met mijn race engineer Riccardo Adami en werkte hard aan de afstelling van de auto. Verder heb ik in de sessies veel met de verschillende knopjes op het stuur gespeeld die met name belangrijk zijn voor de race van zondag. Alles voelde vanaf het begin goed aan dat ik al snel concrete informatie over de wagen aan het team kon geven om vervolgens daadwerkelijke progressie in output en snelheid te boeken. Het team is erg tevreden over de resultaten. Samen met het team kijk ik dan ook uit naar het verdere verloop van dit weekend en natuurlijk mijn eerste kwalificatie op zaterdag!”

Bron: InsightF1 Motorsport Report

Loading